Digitale microscoop onderwijs

De wereld om je heen, ziet er heel anders uit door een microscoop. Als iets wordt uitvergroot, zie je opeens dingen, die je daarvoor niet zag. En wat je met eigen ogen hebt gezien, onthoud je beter. Daarom kan een microscoop een mooie aanvulling zijn op het onderwijs.

Afhankelijk van niveau

Basisschool

De soort microscoop die je nodig hebt, is afhankelijk van het soort onderwijs. Zo is een vergroting van 10x tot 40x voldoende voor basisschoolleerlingen. Hiermee kun je bijvoorbeeld insecten van heel dichtbij bekijken. Ook de structuur van een blad of een druppel slootwater is leuk om te bekijken. Kinderen kunnen zelf allerlei dingen verzamelen om ze vervolgens van dichtbij te bewonderen.

Middelbare school

Voor een middelbare school is het beter om een microscoop te nemen met een vergroting van 40x tot 1000x. Hiermee is het mogelijk om cellen te bekijken. Denk hierbij aan bacteriën, huidcellen of spierweefsel. Je kunt hiervoor kant-en-klare preparaten kopen, zodat ze meteen aan de slag kunnen. Het is ook mogelijk om de preparaten zelf te maken. Dit is geschikt voor leerlingen van de bovenbouw of van het hoger onderwijs.

Hoger onderwijs

Dezelfde microscopen zijn ook geschikt voor hoger onderwijs. Er zijn eindeloos veel dingen om uit te vergroten. Daarom kan het voor veel onderwerpen een goede aanvulling bieden. Door leerlingen iets met eigen ogen te laten zien, zal het meer tot hun verbeelding spreken en beter blijven hangen. Daarom is een microscoop belangrijk voor het leerproces van leerlingen en studenten.

Waar je op moet letten

Simpel

Voor het onderwijs is het belangrijk dat een microscoop niet te ingewikkeld is. Hoe meer knoppen erop zitten, hoe meer verwarring er kan ontstaan. Wanneer leerlingen snel doorhebben hoe hij werkt, zullen ze ook eerder enthousiast zijn en sneller aan de slag gaan. Daarom is het een goed idee om te kiezen voor een simpele en overzichtelijke exemplaar.

Verlichting

Bij het uitzoeken van een microscoop is het belangrijk om te letten op de juiste verlichting. Je kunt het beste kiezen voor ledverlichting, want die gaat langer mee dan halogeen- of gloeilampen. Doordat ledverlichting minder energie verbruikt, is het ook nog beter voor het milieu. Tegenwoordig zijn bijna alle microscopen uitgerust met ledverlichting, dit is dus geen probleem.

 

Ingebouwde accu of batterijen

Als je van plan bent om de microscopen ook mee te nemen met excursies en natuurwandelingen, dan zijn ingebouwde accu’s of batterijen van belang. Zo kun je alles ter plaatse bekijken en is het niet nodig om alles mee te nemen en te bewaren. Dit kan ook handig zijn als er onvoldoende stopcontacten aanwezig zijn.

 

Robuust

Misschien wel het aller belangrijkste is dat de microscopen tegen een stootje kunnen. Het is de bedoeling dat ze lang meegaan. Daarom kan het een goed idee zijn om een microscoop te nemen die speciaal voor het onderwijs ontwikkeld is. Zo kunnen de leerlingen er zo lang mogelijk plezier van hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>