Kinderen zin van nature leergierig. Ze willen dingen onderzoeken en uitpluizen. Een microscoop voor kinderen is daar een handig hulpmiddel bij. Met een goede kindermicroscoop vergroot je kleine dingen zo vaak dat je het goed kunt bestuderen. Zo leren kinderen van alles over planten en dieren, of van cellen, schimmels en andere kleine objecten. De wereld wordt begrijpelijker en je talent om te leren en te bestuderen wordt gestimuleerd. Ook is het erg leuk om dingen te onderzoeken. Er gaat een wereld voor je open als je dingen wel 100x of 1000x kunt vergroten. Uit kleine onderzoekers kunnen grote wetenschappers voortkomen. Wat voor microscoop is geschikt voor kinderen?

Kenmerken van een goede kindermicroscoop

Wat is een geschikte microscoop voor kinderen? Er zijn verschillende microscopen voor jonge onderzoekers op de markt. Van een heel eenvoudige handmicroscoop, om even snel iets te bekijken, tot uitgebreide sets waarmee je zelf videofilmpjes en foto’s kunt maken van alles wat je onderzoekt. Wat zijn de voor- en nadelen? Een simpele handmicroscoop neem je overal mee naartoe. Hij past in je zak of in een tas en het is eigenlijk een soort vergrootglas. Zo’n klein apparaatje vergroot objecten ongeveer 100 keer. Meer kun je er dan ook niet mee doen. Je kunt de beelden moeilijker scherp stellen en je kunt geen beelden opslaan. Een uitgebreide microscopie-set heeft dan ook als voordeel dat je er veel meer mee kunt dan met een eenvoudig apparaatje, en dit zal dus ook een aanvulling zijn op onderwijs en interesses van jonge wetenschappers.

Aansluiten op de computer

Een microscoop die je kunt aansluiten op de computer is voor kinderen tegenwoordig erg belangrijk. Computers maken deel uit van zeer veel leerzame aspecten van de jeugd. Met behulp van een USB-aansluiting kunnen moderne microscopie-sets voor kinderen met de computer of laptop verbonden worden. Op groot scherm is dan het onderzochte voorwerp te bewonderen. Ook is het prettig als een microscoop voor de jeugd tegen een stootje kan, en uiteraard als het apparaat vervoerd kan worden in een handige koffer. Dit laatste heeft als voordeel dat je het apparaat snel ergens mee naartoe kunt nemen en ook dat het beschermd is tegen schade op dagen dat je hem niet gebruikt.

Verschillende oculairs en hulpmiddelen

Verschillende oculairs zorgen voor meer mogelijkheden om onderzoek te doen. Met behulp van verschillende oculairs kunnen sommige sets vergrotingen bereiken van 1024x of meer. Ook is het handig als je een set koopt waar hulpmiddelen bij zitten, zoals pincetten, objectglaasjes, noodzakelijke preparaten en eventueel een microtoom om preparaten in fijne plakjes te snijden. Een geschikte microscoop voor kinderen is dus een sterke microscoop die niet snel kapot gaat, die je kunt aansluiten op computer en laptop, waar alles bijzit wat je nodig hebt om onderzoek te doen en waarmee je foto’s en of videofilmpjes maken kunt. Kies je voor een eenvoudige microscoop voor kinderen, zorg dan minimaal dat het er een is die voldoende vergroot en dat het geen kwetsbaar apparaat is. Dekglaasjes en een pincet zijn minimaal noodzakelijk om onderzoek te kunnen doen. Deze spullen kun je ook los verkrijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>