In de wereld van de fotografie zal het meest gebruik gemaakt worden van macrofotografie. Bij macrofotografie is sprake van het fotograferen van objecten, mensen en dieren die zichtbaar zijn. Microfotografie, oftewel microscoop fotografie is juist het fotograferen van objecten die normaal met het blote oog niet te zien zijn. Microscoop fotografie is dan vaak ook een onderbelicht genre in de fotografiewereld. Het is namelijk een geheel andere wijze van fotograferen. Je fotografeert enkel door een microscoop en het zijn minuscule dingen die tussen glasplaatjes liggen. Dit is geheel anders dan macrofotografie, waar je veel meer vrijheid hebt en je de omstandigheden voor de perfecte foto zelf kunt aanpassen door een andere belichting of verschillende kanten. Ondanks de enigszins beperkte omstandigheden bij microscoop fotografie, levert het meestal fantastische foto’s op die ook daadwerkelijk het predicaat ‘kunst’ kunnen krijgen.

Wat heb je nodig voor foto’s met een microscoop?

Microscoop fotografie is nog relatief nieuw. Dit komt omdat pakweg 30 tot 40 jaar geleden de technische mogelijkheden er nog niet waren om foto’s door een microscoop te maken. Ook financieel was het toentertijd niet op te brengen. Goede professionele microscopen waren erg duur en een degelijke fotocamera kostte ook wat. Daarnaast bestond de digitale techniek nog niet en werden foto’s gemaakt op negatieven. Wil je je ook bezig houden met microscoop fotografie, dan zul je op zoek moeten naar een goede microscoop. Een goede microscoop hoeft niet per se nieuw te zijn. Wanneer je tweedehandswebsites langsgaat of misschien krijg je de kans om een microscoop uit een oud laboratorium aan te schaffen, dan zal de kwaliteit niet onderdoen voor een nieuwe microscoop. Het voordeel is dat je oorspronkelijk behoorlijk dure microscopen redelijk goedkoop kunt aanschaffen. Een goede camera is tegenwoordig niet zo duur meer. Let daarbij vooral op goede lenzen. Belangrijk is om op zoek te gaan naar een goede adapter. Dit is een verbindingsstuk waarmee je de camera met de microscoop verbindt. De adapter wordt op de bovenkant van de microscoop geschroefd en daarop dan de lens van de camera en de camera zelf.

Hoe werkt microscoop fotografie?

Je hoeft niet door de camera zelf te kijken. Dit is praktisch ook niet handig, vooral als je een behoorlijke lens gebruikt. De camera zelf kun je met een USB kabel aansluiten op een beeldscherm. Zo kun je op een scherm bekijken wat de camera laat zien. Vervolgens zijn er niet echt spelregels en is het een vooral een kwestie van dingen uitproberen en een beetje spelen om de focus vast te stellen. Voordeel van een beeldscherm is dat je gemakkelijk met een muis ook dingen kunt instellen en ook de foto zelf kun je via een muisklik regelen.

Bewerken van foto’s noodzakelijk

Het voorwerp dat je fotografeert zit geklemd tussen twee zeer dunne glasplaatjes. Ook fotografeer je objecten die vele malen vergroot zijn. Dit houdt ook in dat je oneffenheden, stof, vlekken of bacteriën fotografeert die misschien niet op de gewenste foto thuishoren. Het is dan ook noodzakelijk om je foto’s te bewerken, zodat je al deze zaken uit je foto kunt halen. Een beetje kennis van fotobewerkingsprogramma’s is dan nodig, zodat je daarna een schitterende foto kunt presenteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>