Hoe herken je een goede microscoop?
Met een microscoop kun je hele kleine objecten vergroten. De bedoeling is dat je deze vervolgens objecten goed kunt bestuderen. Wetenschappers, bijvoorbeeld, maken veel gebruik van deze apparaten. Ook in de biologielessen op middelbare scholen is dit een veel gebruikt apparaat. Het is ontzettend leerzaam om ook thuis een microscoop te hebben, zodat je zelf ook objecten kunt bestuderen. Maar wat zijn kenmerken van een goede microscoop? In dit artikel gaan we op deze vraag antwoord geven.
Welke soorten microscopen zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten microscopen. We beperken ons hier tot de meest gangbare modellen.
• Biologische microscopen zijn het meest gangbaar. Met deze apparaten kun je bijvoorbeeld cellen, weefsel of micro- organismen bekijken. Ze worden veel gebruikt op scholen en door mensen die beginnen met een microscoop.
• Stereo microscopen gebruik je voor de lagere vergrotingen. Bij dit apparaat valt het licht niet door het object, maar op het object.
• Fluorescentie microscopen gebruik je als er een fluorescerende stof aan het object wordt toegevoegd. Hierdoor kun je bijvoorbeeld verschillende soorten weefsels in een object onderscheiden.
• Polarisatie microscopen maken gebruik van polariserend licht. Hierdoor kun je objecten zichtbaar maken die met het blote oog slecht, of niet, waar te nemen zijn.
• USB- microscopen zijn nog niet zo lang op de markt. Bij deze apparaten kun je het te onderzoeken object weergeven op een beeldscherm, zodat je het nog beter kunt bekijken. Daarbij kun je ook nog alle onderzoekgegevens opslaan.
Waar wil je de microscoop voor gebruiken?
Als je een microscoop aan wilt schaffen, is de eerste vraag die je jezelf moet stellen waar je het apparaat voor wilt gebruiken. Het gaat er vooral om wat je wilt onderzoeken. Wil je bijvoorbeeld bloedonderzoek doen? Wil je liever stenen bekijken? Of wil je cellen en bacteriën onderzoeken? Bij het bestuderen van stenen en mineralen heb je bijvoorbeeld een minder sterke microscoop nodig dan bij het onderzoeken van je koi- karpers op ziektes. Voor iedere object is er ook een verschillende microscoop verkrijgbaar.
Waar moet je op letten als je een goede microscoop koopt?
Een belangrijk advies als je een microscoop wilt gaan kopen, is dat deze niet goedkoop zijn. Mocht je een relatief goedkoop exemplaar zien dan mag je ervan uitgaan dat de kwaliteit ook minder goed is. Verder zijn er nog enkele zaken waar je op moet letten:
• Neem je een monoculaire of binoculaire microscoop? Dat wil zeggen: wil je met één of met twee ogen naar het object kunnen kijken? Binoculaire zijn duurder, maar minder vermoeiend voor de ogen.
• De scherpstelling is ook van belang. Een goede microscoop kun je zowel grof als fijn scherpstellen. De betere modellen bezitten hiervoor een dubbele knop.
• De vergroting van het apparaat is ook belangrijk. Met een goede microscoop kun je veertig tot tweehonderd keer vergroten.
• Een goede microscoop moet stevig en solide zijn. Vooral de voet en het statief moeten stevig, en daardoor ook zwaar, aanvoelen.
• Het type licht is ook belangrijk. Traditioneel worden microscopen uitgerust met halogeenverlichting. De laatste jaren wordt deze steeds vaker vervangen door LED- verlichting. LED- verlichting geeft een betere detaillering van het object en is energiezuiniger.
Leave a Reply