De microscoop is een instrument waarmee objecten bestudeert kunnen worden die te klein zijn om met het blote oog te zien. Vooral in de medische wetenschap en de microbiologie is een microscoop onmisbaar. Er kunnen minuscule zaken, zoals cellen of bacteriën mee bekeken worden die talloze malen zijn uitvergroot. Bij standaard microscopen kan er wel 10 tot 1000 keer vergroot worden. De uitvinding van de microscoop heeft de mensheid veel goeds gebracht. Voor het eerst was het mogelijk om betere diagnoses te stellen omdat ziektekiemen met het blote oog zichtbaar werden. Ook konden minuscule beestjes onderzocht worden en plantencellen uitvergroot worden. Hierdoor is de wetenschap over flora, fauna en de biologie in het algemeen enorm vergroot.
De uitvinding van de microscoop
De oorsprong van de microscoop ligt in Nederland. De bekendste naam die altijd boven komt als het over de uitvinding van de microscoop gaat, is Antoni van Leeuwenhoek. In werkelijkheid circuleren er meerdere namen rond en zou de Middelburgse brillenslijper Sacharias Jansen de echte uitvinder zijn. Het is ook lastig na te gaan, want van zijn ontworpen microscoop is er geen één bewaard gebleven. Zijn in 1595 uitgevonden microscoop was een afgeleide van de telescoop en bestond drie kokers die in elkaar geschoven konden worden. Volledig uitgetrokken bedroeg de koker 45 centimeter. In de koker zaten twee lenzen. Bij het in- of uitschuiven van de kokers kon het beeld tot maximaal negen keer vergroot worden.
Antoni van Leeuwenhoek
Uiteindelijk is het Antoni van Leeuwenhoek die gezien wordt als de grondlegger van microscoop zoals we die vandaag de dag kennen. Dit komt vooral omdat Antoni van Leeuwenhoek zeer sterk vergrote glazen lenzen ontwikkelde. Dit deed hij enkel uit interesse en niet beroepsmatig, want zelf was hij lakenkoopman. Zo leerde hij zichzelf glasblazen en hoe je glas moest slijpen en polijsten. Op deze manier vond hij ook de sterk vergrotende glazen lenzen uit en bouwde zijn eigen nog primitieve microscoop. Omdat van Leeuwenhoek de enige was die over zulke lenzen beschikte was hij een tijdlang ook de ontdekker van verschillende biologische en medische nieuwigheden waar de wetenschap op dat moment nog niet van op de hoogte was.
Ontdekkingen van Antoni van Leeuwenhoek
Nu van Leeuwenhoek zijn eigen microscoop had ontwikkeld kon hij in principe alles wat hij maar wilde eronder leggen Zo was hij de eerste die de rode bloedcellen ontdekte en ontdekte hij hoe sperma werkte. Ook heeft hij spieren en huid onder zijn microscoop gelegd en uitgebreid beschreven, net zoals de uitgebreide beschrijving van het facetoog die bij veel insecten voorkomt. Alles wat hij ontdekte schreef hij op en stuurde zijn beschrijvingen op naar vermaarde Nederlandse artsen. Een arts uit Delft brengt het werk van van Leeuwenhoek onder het oog van de gerenommeerde Royal Society te Londen, een Britse academie voor wetenschappen. Zij zijn zeer onder de indruk, maar vinden de bevindingen wel onwaarschijnlijk. Zij sturen enkele wetenschappers naar van Leeuwenhoek om de microscoop in het echt te aanschouwen. Niet lang daarna zal Antoni van Leeuwenhoek zelf in 1680 als lid tot de Royal Society toetreden.
De ontwikkeling van de microscoop
In de loop der eeuwen is de microscoop verder ontwikkeld en verfijnd. Dit heeft er toe geleid dat de wetenschap momenteel over zeer goede microscopen beschikt en vrijwel alles tot in detail te zien is. Er zijn ook verschillende soorten microscopen ontwikkeld, waarbij beelden die tegenwoordig via een microscoop gezien worden ook digitaal opgeslagen kunnen worden en volledig gedetailleerd ontleed kunnen worden.
Leave a Reply