Innovaties op het gebied van techniek en nieuwe materialen hebben de microscoop de afgelopen eeuwen steeds meer ontwikkeld en vele malen beter gemaakt. Met de komst van elektriciteit was het mogelijk om gebruik te maken van kunstlicht en mechanische toepassingen. Tegenwoordig zitten we in het digitale tijdperk en worden microscopen steeds ‘slimmer’, waarbij optimaal gebruik gemaakt kan worden van de digitale mogelijkheden. Hoewel niet iedereen thuis een microscoop nodig heeft, is het niet uit te sluiten dat binnen enkele jaren de microscoop in de smartphone geïmplementeerd wordt. Net zoals dat met de fotocamera is gebeurd wijzen de ontwikkelingen erop dat dit met de microscoop ook zal gebeuren. De techniek is nog niet zo dat het op grote schaal geïmplementeerd kan worden, maar er zijn al wel mogelijkheden om je smartphone om te bouwen tot een microscoop.

De microscoop-lens op je smartphone

Dat er handige hulpmiddelen voor de smartphone bestaan is wel bekend. Vooral als je van je smartphone een professionele fotocamera wilt maken, dan kun je een lens aan je smartphone monteren om daarmee objecten te vergroten. Er zijn verschillende fabrikanten die deze wijze ook gebruiken door het uitbrengen van een microscoop-lens voor aan de smartphone. De werking is heel simpel. In veel gevallen zijn dergelijke lenzen geschikt voor alle merken en soorten smartphones, doordat de lens via een klipsysteem aan de smartphone te klikken is. Je klipt de microscoop-lens aan je telefoon voor de cameralens en met een app kun je je smartphone microscoop starten. De ingebouwde led verlichting in de microscoop-lens zorgt voor voldoende verlichting. Nu kun je ook thuis je eigen wetenschapper spelen en alles wat je maar interessant vindt onder de microscoop leggen. Dit soort lenzen zal meestal vergroten van 5 tot 60 keer, wat ruim voldoende is voor thuisgebruik. Meestal kun je er ook mee filmen en fotograferen, zodat je je pas onderzochte object voor de eeuwigheid kunt vastleggen. Wil je toch professioneler te werk, dan zul je toch moeten overstappen op een echte microscoop.

In ontwikkeling: de minilens

Een microscoop-lens die nog steeds in ontwikkeling is, maar waarschijnlijk in 2019 geïmplementeerd gaat worden is een mini microscoop-lens. Dit is een lens die zo klein is dat hij gemakkelijk op je vingertopje past en over de cameralens van je smartphone geplakt kan worden. Voor de verlichting wordt gebruik gemaakt van de flitsfunctie van de smartphone. Met de bijbehorende app kun je objecten vergroten tot maar liefst 800 keer! Dit is een enorme stap vooruit om de smartphone tot microscoop om te bouwen en de kwaliteit is vergelijkbaar met een traditionele microscoop. Vooral het feit dat de microscoop-lens zo klein is en je hem gewoon in je portemonnee mee kunt nemen is een groot voordeel en brengt de microscoop heel gemakkelijk binnen ieders handbereik.

De toekomst: de microscoop in je smartphone via een chip

De universiteit van Leuven is momenteel bezig met de ontwikkeling van een microscoop die in de smartphone zit. Het is zelfs zo dat de universiteit een subsidie van 1,5 miljoen euro heeft ontvangen voor de ontwikkeling van deze chip. Het grote verschil met de bestaande mogelijkheden is dat deze microscoop niet werkt op de traditionele wijze met een lens, maar daadwerkelijk via een chip. Het voordeel hiervan is dat de chip klein is en in principe in elke smartphone ingebouwd kan worden en vele malen goedkoper. Als deze chip op de markt komt, zal een microscoop in de je smartphone net zo gewoon worden als met de huidige camera’s het geval is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>